Webshop

Baci like

Jubito

Newsletter

Kako izabrati pravi kajak?

Želim kajak ili kanu, nešto na vesla?                                                                                         
Pa tu nema filozofije!

Koliko je god veslanje jednostavan sport, toliko izbor adekvatnog plovila može odrediti budućnost vašeg bavljenja njime, tj. hoćete li uživati i svaki dan ponovo sjedati u svoj kajak ili ćete jednostavno zaključiti da je to bezvezno, nefunkcionalno plovilo, sve to prilično ovisi o vašem izboru na samom početku avanture.

Kajaci u raznim formama, postoje od pamtivjeka, istina doba tehnološkog napretka donjelo je novi dizajn i neke sasvim nove tipove kajaka i jasno nove materijale.

Prvo je pitanje, što želite?
Tražite obiteljsku zabavu, sportski doživljaj ili kompromis između toga?
Želite kajak za more, kajak za divlje rijeke, kanu za mirna jezera ili kompromis između svega toga?
Za koliko osoba trebate kajak?
Ribič ste?

Sit-In kajaci


Sit in kajaci se dijele na rekreativne (morsko-riječne kajake), sportske ( još uvijek multi funkcionalne), touring kajake namijenjene za more, jezera i mirne rijeke i na kraju male white water - kajake za divlje vode.
Glavna prednost ovih kajaka je nizak položaj sjedenja i time pravilan položaj kičme u veslanju. Njihova je orjentacija više sportska, koriste se, gotovo uvijek u kompletu s špric dekom, jer bez nje s lakoćom postanu kadica za kupanje...
U ovaj se tip kajaka sjeda s obale. Ako je vaš izbor duže veslanje kao trening; putovanje na duže ture ili pak spuštanje po divljim vodama onda su Necky Kaykas - Sit-In kajaci pravi izbor za vas

Sit-On-Top kajaci    
                                                                                                            
To su nepotopivi kajaci na kojima se sjedi.
Sjedite na kajaku koji vam omogućava da ne sjedite umočeni u vodu, već sva voda koja uđe u kajak, kroz rupe za odvodnju izađe van.
VAŽNA RAZLIKA između Sit-In kajak i Sit-On-top je što iz Sit-On-Top kajaka, uvijek gdje god nasred mora poželite, možete skočit, okupati se, zaroniti i s lakoćom ponovo ući. Sit-On-Top su stabilni kajaci koji će vam pružiti savršenu zabavu, bez obzira da li se radi o moru, rijeci ili jezerima...
   Dijele se na rekreativne kajake za zabavu (tipa Yak Board), touring kajake za duže dionice (Zest), do specifično ribičkih modela i puno raznih modela koji pružaju izvrstan kompromis između zabave i nešto ozbiljnijeg touring veslanja. Namjena im je od spuštanja po rijekama za što se ovisno o tome koliko je divlja voda uzimaju kraći modeli, do morskih tura za što se uzimaju duži među kojima je Zest Two sa svojih 5 metara dužine i uskom linijom pravi admiralski brod...
Ima tu i brzih touring jednosjeda tipa Scupper Pro, specifično ženskih modela tipa Venus 11.
Obiteljski, najčešći izbor je model Malibu Two, 370 cm dug i 86 cm širok, dvosjed - trosjed. Kajak ima tri sjedeća položaja; prednji, zadnji i srednji. Osnovna je ideja da se ovaj kajak može koristiti kao dvosjed i kao jednosjed kada se sjedi na srednjem sjedištu. Maksimalni kapacitet mu je do 3 osobe ili 192 kilograma. To je najprodavaniji model gdje je  odnos cijene i dobivene kvalitete i performansi najbolji.
                                                                                                                                       Slijedeći u izboru je Malibu Two XL, veći i opremljniji brat iz serije Malibu Two. Ovaj kajak ima   dužinu 410 cm i širinu 86 cm, serijski je opremljen sa sjedištima s visokim komfornim naslonima koji se daju precizno podesiti. Ima nešto istaknutiju kobilicu i time je već više orjentiran prema touring veslanju na moru ili mirnijim rijekama... Kapacite mu je 226 kilograma i ima prostora za tri odrasle osobe.
                                                                                                                                          


Peekaboo je jedinstven model koji moramo navesti, to je kajak s prozirnim dnom, super zabava u plitkim bogatim morima kao što je Jadransko. Kao da se vozite u velikoj masci za ronjenje, cijelo morsko dno vam je na dlanu. Kapacitet mu je 204 kilograma i opremljen je jednim Comfort plus sjedalom te jednim jump-sit sjedalom.

Moramo se malo posvetiti našem Sit-On-Top admiralskom brodu, modelu ZEST Two - dvosjedu s pravim touring karakteristikama, namjenjenim za duga morska preveslavanja. Uska duga linija čini ga pobjednikom utrke...

Razlike od proizvođača do proizvođača osjete se u svim detaljima od oblika, konstrukcijskih rješenja, kod nekih proizvođača bez obzira na odvodnju vode koja uđe uvijek sjedite u par centimetara vode koja zbod lošeg dizajna ostaje na sjedištima, materijali i način izrade. Neki proizvođaći ovaj tip kajaka rade iz dva dijela i ljepe ih što definitivno nije prednost, već mana...


Rezime
Sit-On-Top, polietilenski kajaci su danas najzastupljeniji kajaci na morima i rijekama... Priča je počela prije 38 godina s Ocean Kayakom od kojih postoje DVOSJEDI i RIBIČKI. Ocean je najstariji proizvođač Sit-On-Top kajaka na svijetu. Danas stalnim napretkom u tehnologiji materijala i širokom paletom kajaka drži prvo mjesto u prodaji Sit-On-Top kajaka na svijetu. Zatim slijedi odličan Old Town, tvrtka sa dugogodišnjim iskustvom i snagom koji se ističu znanjem u izradi vrhunskog Kanua NEXT (o njemu nešto kasnije) i najboljeg ribičkog kajaka Predatora.

Kajaci na napuhavanje - gumeni i PVC kajaci                                                                           
Kajaci na napuhavanje su kategorija za sebe. Radi se o nevjerojatnoj razlici u dizajnu, namjeni, kvaliteti, na tržištu tih kajaka ima zbilja svakakvih...
Od kratkotrajnih igračaka koje možete kupiti u trgovačkim lancima između hrane za kućne ljubimce i cvijeća do profesionalno dizajniranih, robusnih, čvrstih kajaka koji bez problema mogu krotiti divlje vode tipa AIRE.
Osnovno je pitanje da li kajak kupujete za djecu da se malo igraju uz obalu ili želite zbilja uživati u veslanju svojim novim gumenim kajakom.
Kako prepoznati razlike
Materijal                                                                                                                             
Dok su «igračke kajaci» koje će vam neki pokušat prodat na sportskom odijelu trgovačkog lanca, napravljeni od luftmadrac materijala i imaju luftmadrac ventile, pravi kajak tipa AIRE, napravljen je kao veliki gliser ili raft čamac, ima tvrdi PVC kao vanjski oklop i unutarnje tube koje se napuhavaju preko ozbiljnih trajnih ventila kakve opet imaju gliseri i raftovi.
Dizajn
Postoji «brdo» tih gumi kajaka koji su rađeni po starom konceptu i ustvari su to kanui. Kvaka je u tome da kada u njih uđe voda onda se vozite u spoju kajaka i kade za kupanje i nerijetko veslate za još jednog suputnika od 100 kila.
Ako kajak ima ravno "luftmadrac" dno, onda je to «kada» koja će se ovisno od cijeni manje ili više savijati na valovima i pružit vam neograničenu frustraciju za svako veslanje duže od 15 minuta.
Moderna izvedba kakvu možemo vidjeti na Tomcat kajacima je Trimaransko Dno čime je ovaj fantastičan kajak pretvoren u pravi Sit-On-Top na napuhavanje. Sjedite povišeni u kajaku koji ima savršenu odvodnju sve vode koja uđe od valova na moru ili divlje rijeke.                                         
Trimaranska konstrukcija ujedno daje čvrstoću konstrukciji kajaka i čini ga savršeno krutim bez obzira na opterećenje i uvjete na kojima ga vozite. AIRE Tomcat je savršen za zafrkanciju na velikim valovima ili vožnju kroz prilično opake pa čak i velike slapove.
Trimaranska konstrukcija dna omogućava savršenu vodljivost kajaka bez dodavanja nekakvih perajica, koje većina ljudi tako i tako izgubi u jednom od prvih deset izvlačenja na plažu ili pri prelasku preko sadrenih nasipa slapova na rijekama. I na kraju, brzina, trimaranska konstrukcija dna pruža puno manji otpor od ravnog kadica dna, zbog čega je AIRE Tomcat puno, pouno brži kajak od konkurencije...

Rezime
Za tri do četiri tisuće kuna možete kupiti igračku koja je skoro pa kajak dok za samo jednu tisuću više dobijate pravi profesionalni kajak s kojim bez straha možete krenuti na bilo koju pa i divlju rijeku i godinama uživati u veslanju...

Ribički kajaci                                                                                                                     
Ribički su kajaci ustvari Sit-On-Top kajaci opremljenim specijalnim ribičkim dodacima... Modeli su razni od recimo Malibu Two XL Angler ribičkog dvosjeda koji je samo standardan Malibuu Two XL sa nosačima za štapove i dodatnim spremnikom do specifično brzih tipa Prowler Trident serije ili specifično stabilnih kajaka tipa Big Game fishing namjenjenima za lov na Sabljarke i slične ribetine. Današnji adventure ribiči idu u ribolov u kojem znaju satima veslat i fishfinderima tražiti plijen te se kasnije uz GPS vračati kući s morskim psom od 2,5 metara na kajaku...
Izbor je fakat velik.
Kratki rezime: od Caper Anglera koji je entry level kajak, preko jednog od najpopularnijih ribičkih kayaka na tržištu - Prowlera 13 pa sve do Predatora 13 od Old Towna koji predstavlja vrhunac ribičkih kajaka.
  
Kanui


Prije pojave Sit-On-Top kajaka jezerima i mirnim rijekama vladali su kanui, morem Sandoline... Kanu je vjerojatno najstariji koncept plovila u kojem sjeidte i veslate. Problem nastaje na brzim rijekama i moru kada vam u njega ulazi voda i pomalo veslate za još jednu ili dvije osobe, ovisno koliko vode vam u njega uđe.
Kanu je definitivno obiteljsko plovilo za jezera i mirne rijeke.
Modela ima zbilja raznih od velikih plastičnih do ultralaganih i tradicionalnih drvenih..
Old Town Canoe je najstariji proizvođač kanua na svijetu od 1898. godine! Danas je to najveći proizvođač s najširom paletom kanua na svijetu.
NEXT Kanu 
Ovaj moderni kanu će vas oduševiti svojim performansama - jako lagan i čvrst te odlične plovnosti i upravljivosti. Dizajn omogućuje veslanje sa kajak veslom (dvije lopatice) ili kanu veslom (jedna lopatica) - izbor je vaš. Udobna i prilagodljiva stolica će Vam omogućiti maksimalno uživanje, bez obzira nalazili se na rijeci  ili jezeru.


Dodaci.
S obzirom da smo se već raspisali o kajacima pokušat ćemo samo nabrojat više ili manje potrebne dodatke:
1) Vesla za kajake po cijenama od 390kn na više
2) Prsluci - Prsluk za kajak/tubu
3) Suhe vreće - da bi vam stvari ostale suhe...
4) AQUAPAC - zaštita za vaše elektronske uređaje, ključeve, novce...
5) Lycra majice - UV zaštita
6) Neoprenska odijela - toplinska zaštita
7) Špric deke - za Sit-In kajake
8) Vesla za kanue
9) Kajak sjedala - za Sit-In kajake ComfortTech - već od 448 kn

Surf Shop radi od pon. do pet. od 12h do 20h i subotom od 10h do 14h , zovite nas na 01.3630921 ili 099.3630921, (ili 098.232677)
GDJE SE NALAZI SHOP!
Pišite nam na E-mail: surfmania@surfmania.net ili shop@surfmania.net 

Prijava u shop

Korisničko ime (e-mail adresa)

Lozinka

Prijavite se s vašim Facebook računom:

Spoji se putem Facebooka

Zaboravili ste lozinku?

Registracija