Foto galerije Facebook Twitter Youtube
  

Shop

 

Vruće ponude

AQUAGLIDE kajaci na napuhavanje

14.04.2015, 15:17

 

Ove godine AQUAGLIDE je ponudio još bogatiju i atraktivniju liniju kajaka, pitanje je samo koliko želite uložiti - idete li na rekreativni kajak od 1.600 kuna za zekanje u blizini obale ili ganjate sportski život i višednevnu avanturu za 8.000 kuna!?


NeilPryde zimska odjela na velikoj akciji!

04.03.2015, 12:40

 

Došlo je vrijeme kada se windsurferi, kajteri i SUPaši bude iz zimskog sna i upućuju do najbližu vodene površine! Pošto je zima dobrano produljila, morate se utopliti i opskrbiti zimskim odjelima - a kada je bolja prilika nego upravo sada?!


Cijene sa Sajma Nautike vrijede još tjedan dana!

24.02.2015, 12:45

Tko je posjetio Zagrebački Sajam Nautike vidio je da imamo opako dobru ponudu, bogat izbor i odlične cijene. Naravno, mi uvijek imamo dobre cijene ali ova sajamska ponuda je nešto posebno. Nudili smo bogati ekstra popust i poklone. Ako niste stigli do Sajma Nautike ili zbog gužve na našem štandu niste uspjeli dobiti ponudu za željeni; Kajak, SUP, Windsurf, Tubu, Bananu, Kite, Wakeboard… javite nam se još ovaj tjedan!


VELIKO SEZONSKO SNIŽENJE 50-60% !

08.01.2015, 20:00

 

Malo po malo došlo je i to vrijeme... raznoraznih akcija i sniženja. I ove godine Surf Shop za vas je pripremio svoje VEEELIKO sezonsko SNIŽENJE. Nismo htjeli komplicirat i tražit od vas likeove, shareove i raznorazne igre već smo cjelokupni snowboard gear stavili na VELIKI POPUST. U prosjeku na ovogodišnju robu popust je 45-50% dok nekih lanjskih artikala možete naći i po 60+%!


Spasimo božićne kuglice – Božićni super popust!

18.12.2014, 08:00

 

Surfshop treba vašu pomoć! Donesite zaboravljene kuglice u Surf Shop gdje ćemo im mi pružiti novu priliku da povrate staru slavu. Naravno, vaša darežljivost neće proći bez lijepe geste s naše strane, svakog donositelja nagrađujemo s popustom do 50%! Ili ako ima još vas koji čuvate neku sportsku jaknu, koju ste prerasli ili vam više nije in, znamo klince srednjoškolce iz doma A.G.Matoš koji će vam biti zahvalni...AnketaJibe

Jibe

Jibe se temeljito razlikuje od bilo koje druge vještine u windsurfu, osim možda skakanja, a razdvaja prosječne surfere od naprednih. Jednom kad savladate tu prepreku na putu ste da se stvarno zabavite surfajući. Razlikuje se od ostalih vještina jer nije kao vožnja bicikla; ne dolazi prirodno jednom kad uspijete, ali postaje lakše s vježbom. Postoje mnogi faktori koji mogu utjecati na jibe. Što bolje surfate to ćete se bolje moći nositi s njima i uspjeti.

Dok učite jibe važno je da si predočite okret prije nego ga izvedete. Kad zamislite okret, zamislite kakav je to osjećaj i što tu sve utječe i sebe kako izvodite savršeni jibe. Vjerujte mi, ovo pali!

Razradio sam jibe na tri dijela: rubljenje, prebacivanje jedra i prijelaz. Jednom kad savladate ove dijelove zasebno, samo je pitanje njihovog redoslijeda i načina izvođenja da biste izvodili razne vrste okreta, jer su o osnovi isti.
Rubljenje je najvažniji korak u cijelom procesu i zahtijeva Vašu potpunu predanost. O njemu ovisi da li će jibe uspjeti ili ne. Kada započinjete okret morate biti otkačeni s trapeza, jedro mora biti zatvoreno u punoj brzini a noge u fusevima. Ako nisu zadovoljeni svi uvjeti možda nećete uspjeti, ali svejedno pokušajte. Ako trebate više brzine skrenite blago niz vjetar, a ako ste prebrzi skrenite blago u vjetar. Polako izvucite zadnju nogu iz fusa i stavite ju između prednjih i stražnjih fuseva i to na stranu daske niz vjetar. Polako povećavajte pritisak na dasku tom nogom. Dok to radite odižite prednju nogu od daske, tj. s nogom u fusu odižite petu od daske. Daska će zarubiti niz vjetar. Malo otvorite jedro. Važno je skvrčiti koljena i nagnuti se prema naprijed i prema "unutra", tj. prema zamišljenoj osi okreta. I rig bi također trebao biti pomalo nagnut prema naprijed. U ovom dijelu okreta krećete se prema inerciji, a ne snagom jedra i dobro ga je zasebno vježbati. Ostali koraci nemaju smisla ako ovdje izgubite brzinu i ne zarubite puni okret. Ako ste se, vježbajući ovaj korak, okrenuli toliko da ste otišli u vjetar znači da dobro radite. Postupak je isti za sve vrste jibeova.

U slijedeća dva koraka će Vaša sposobnost i kreativnost odigrati ključnu ulogu. Ovi koraci određuju koju ćete vrstu jibea izvesti. Postoji više vrsta jibeova (slalom jibe, step jibe, laydown jibe, duck jibe) a kakav ćete izvesti ovisi samo o Vašoj kreativnosti. Za slalom jibe napravite slijedeće. Kad ste se okrenuli više od 90° tj. prešli dio niz vjetar, privucite jedro prednjom rukom a zadnjom rukom odgurnite boom od sebe, time prebacujući jedro na nove uzde. Primite prednji dio booma novom prednjom rukom i zadnji dio novom zadnjom rukom. Sada promijenite noge i skvrčite ih da možete zadržati jedro kad povuče na novim uzdama.

Kod step jibea kombinirate promjenu nogu i prebacivanje jedra u jednu akciju. Kad zakoračite prema naprijed zadnjom nogom započnite i prebacivanje jedra. Inače radite sve kao u običnom jibeu.

Laydown jibe (jibe s polaganjem jedra) je jedan od elegantnijih i zabavnijih jibeova. Odličan je za okret oko bove ili kad je vjetar prejak. Također je lakše položiti jedro kad ste nagnuti na površini vala. Najvažniji dio okreta je početak. Morate se potpuno predati okretu čim ga započnete. Još jedna bitna stvar je da privučete kraj booma zadnjom rukom prema gore i iznad krme. To napravite dok se naginjete prema naprijed i prema boomu. Ako ne privučete kraj booma nećete uspjeti položiti jedro a da kraj booma ne lupi po vodi. Prednjom rukom potisnite jarbol što paralelnije vodi. Istovremeno povucite jarbol prema nazad, kako je ranije spomenuto. Dok rubite osjetit ćete ubrzanje kroz okret. Brzo zakoračite prema naprijed zadnjom nogom dok dižete jedro da bi ga preokrenuli. To morate učiniti prije nego se daska okrene previše u vjetar. Ako predugo čekate nećete uspjeti dići jedro bez da ga vjetar uhvati s krive strane. Zadnji korak je isti kao kod step jibea. Zakoračite prema naprijed da ne izgubite brzinu i da izravnate dasku na izlazu iz okreta.

Ovo je vrlo brz jibe i dobar je ne samo zbog brzine. Polaganjem jedra možete se nositi s jačim vjetrovima i smanjuje se mogućnost spin outa. Ključno je imati na umu da što duže rubite to ćete duže držati jedro položeno nad vodu. U brzom okretu jedro ćete položiti samo na djelić sekunde. Također se nemojte ustručavati nagnuti se nad jedro i opteretiti boom. Položaj tijela je jako važan.

I napokon duck jibe. Duck jibe je jedan od najzahtjevnijih i najzabavnijih jibeova. Jedro počinjete prebacivati čim počnete s okretom. Činit će se malo prerano, ali ako predugo čekate nećete uspjeti. Važno je držati rub daske niz vjetar opterećen, jer ćete ga inače rasteretiti nakon što prebacite jedro.

Da bi prebacili jedro u duck jibeu morate uhvatiti kraj booma rukom koja je prije bila prednja, nagnuti jedro prema naprijed, provući se ispod booma i nagnuti ga nazad. Zatim primite prednji kraj booma novom prednjom rukom, a zadnji kraj rukom kojom ste prebacili jedro. Mislite na to da skvrčite noge na kraju da bi mogli zadržati silu jedra nakon okreta. Ovo bi trebali vježbati na obali dok se ne uvježbate. Na vodi je teže savladati, te ćete ovako brže naučiti.

I to je to za ove jibeove. Vjerojatno zvuči jednostavnije nego što stvarno je. Treba vremena da se savladaju, ali kad uspijete bit ćete među elitom i sigurno ćete impresionirati prijatelje. Zato ne odustajte i ne bojte se ustrajati u okretu.